Va passar en març… de 1956

La Corporació Musical Primitiva d’Alcoi, banda de la Junta Central Fallera

Banda Primitiva d’Alcoi. Valencia – Falles 1956 Foto cortesia de R. Serra

Jaume J. Ferrando

En un mecanoscrit datat el 22 de febrer de 1956 sobre paper membrat de la Junta Central Fallera de València i signat per Tomás Murillo Maycas que s’hi conserva a l’arxiu del CIM Apolo, es comunicava oficialment a la Corporació Musical Primitiva la voluntat de que la banda alcoiana fos la “representativa de la Junta Central Fallera” en les festes de Sant Josep d’aquell any. Tanmateix s’assenyala que la banda formaria amb 52 places i que els dies d’actuació serien el 17, 18 i 19 de març. La Música s’allotjaria al desaparegut Hotel Central del carrer de Russafa front al també desaparegut Teatre Eslava, amb totes les despeses a càrrec de la màxima autoritat fallera: “todo comprendido menos vinos y extras”.

A l’efecte de tenir un contacte personal, uns dies abans, el 13 de febrer s’havia desplaçat a València el mestre Fernando de Mora entrevistant-se amb el referit senyor Murillo a sa casa, la farmàcia del nº9 del carrer de Maria Cristina, ja que aquest senyor aleshores vicepresident de la entitat festera, era farmacèutic i pel que podem deduïr de la correspondència conservada devia haver escrit a la Música Primitiva els darrers dies de gener, ja que el 10 de febrer el vicesecretari de la corporació musical -Jaime Lloret- acusa rebut d’un escrit no conservat i li anuncia la immediata visita del mestre.

Entre el 2 i 6 de març es succeeixen les converses i gestions entre telèfon i escrit fixant-se el preu de les actuacions musicals i el transport -amb autobusos de “La Alcoyana”- per un import de 21.000pts en total. Si bé al programa oficial es preveu que la banda arribe el divendres 16 tot indica que per ajustar-se al preu, finalment viatja el 17 al matí i que

ese dia y vestidos de uniforme moro con sus timbales etc a las doce horas harán un recorrido a las Autoridades, desembocando al final en el Ayuntamiento

moment que sembla ser el que arreplega la foto. També s’acorda que s’oferiràn dos concerts a la plaça de l’ajuntament un de vesprada i l’altre per la nit, expressament com s’ha vist, la junta central demana que el uniforme per a les cercaviles siga “de moro” i l’altre, per als concerts.

A València no s’hi conserva cap document en que s’indique el programa dels concerts, així ho han comprovat amablement el personal de l’Arxiu Històric Municipal i de la Hemeroteca Municipal. Tampoc a l’arxiu del CIM Apolo, així que no sabem que van tocar ni la Primitiva d’Alcoi ni la Banda Municipal de València llevat de las “alegres melodias” que en algun cas assenyala la premsa de la capital. Tot i això si que sabem que al programa oficial que presentà l’Ajuntament i que ens ha facilitat l’Arxiu Històric, la banda alcoiana es va encarregar dels concerts de les nits, a les 23h i la valenciana dels vespertins a les 19h i que totes dos van participar en un cercavila a les 11 del matí del diumenge 18.

Les paraules formals de Fernando de Mora, que signa el 10 d’abril la darrera carta de la que conservem còpia permeten entreveure el que va estar la vivència dels músics de La Primitiva en aquells llunyans dies de falles d’ara fa cinquanta cinc anys.

le mando un programa de nuestras Fiestas de San Jorge, el cual le ruego se lo entregue a la Fallera Mayor Sta Paquita Iborra en nombre de toda la Corporación, expresándole al mismo tiempo nuestro más profundo agradecimiento por la gentileza que tuvo con nosotros al honrarnos obsequiándonos en su casa el dia de San José.

Quiero testimoniarles también nuestro agradecimiento a V. y a a todos los componentes de la Junta Central Fallera por las atenciones recibidas tanto por Vdes. como por el noble pueblo de Valencia”

—-

Agraïments:

A Rafael Serra pare i fill, a Ernest Lloréns, al personal de l’Arxiu i Biblioteca Central d’Alcoi, i al personal de l’Arxiu Històric i Hemeroteca Municipal de València.

—-

Fonts:

Arxiu CIM Apolo – Alcoi.  Corporació Música Primitiva Correspondència 1950-60.

Arxiu Municipal d’Alcoi – Hemeroteca. Ciudad 13 de març de 1956.

Hemeroteca Municipal de València. Las Provincias. Levante. Jornada.

Arxiu Històric Municipal de València. Fallas de San José 1956. Expedient del Excm Ajuntament de València.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: