Va passar a l’abril… de 1901

Gonzalo Faus guanya el premi de la Societat Apolo al millor treball sobre l’orige de les bandes de música a Alcoi

PDF Treball Faus

El diumenge 28 d’abril de 1901 el Circulo Industrial acollía els Jocs Florals, exercía de reina la senyoreta Pura Pascual, filla del aleshores alcalde de la ciutat Severo Pascual Sarañana i va actuar de mantenidor el diputat a corts pel districte alcoià: José Canalejas. Era el darrer acte de la fira i festes de Sant Jordi d’ara fa cent deu anys.

Aquest Certamen Científico-Literario s’havia convocat l’any anterior per a celebrar la entrada del segle XX i tenía diferents premis per part de moltes societats alcoianes com les desaparegudes El Oriente, Casino Alcoyano, El Panerot, El Iris, El Norte i altres encara vives com el propi Circul Industrial, El Trabajo o la mateixa Societat Apolo que havía oferit un premi al millor treball sobre l’orige de les bandes en la ciutat.

I així va ser com es va publicar el primer estudi conegut sobre les bandes de música d’Alcoi degut al treball de Gonzalo Faus García, mestre de l’escola superior de xiquets i aleshores també secretari de l’Associació de Sant Jordi.

Amb l’entrega d’aquest premi el darrer dia de la «festa i fira», la Societat Apolo posava el punt i final a unes festes passades per aigua en les que la processó de Sant Jordi es va allargar fins al 24 i que s’havien iniciat el día dels músics, 21 d’abril, amb el repartiment de 2.000 bons d’ún quinzet (25 cèntims de pesseta) per als pobres de la ciutat. Així ho va acordar la junta directiva de la societat presidida per José Reig Payá en la sessió del 7 d’abril, tal i com es conserva en el corresponent llibre d’actes. La premsa local es feia ressó amb els següents termes:

«Laudable es la conducta de esta Sociedad que de manera tan espléndida cuida de socorrer al menesteroso inaugurando las fiestas con actos de caridad que han de conquistarle con el aplauso general las bendiciones de los pobres» (El Heraldo de Alcoy, 20 de Abril de 1901)

Tot i la lloança per part de la premsa, esta actitud estava en el procedir general, així també l’Ajuntament anunciava que repartiría el dia 22, 4000 racions de pà i arrós, mentre que societats com «El Norte» repartien 1000 bons de 25 cèntims. (El Heraldo de Alcoy, 19 d’abril de 1901)

—–

Fonts:

Arxiu del CIM Apolo
Ministeri de Cultura. Premsa històrica:
El Heraldo de Alcoy. Sabado 20 de Abril de 1901
La Correspondencia de Alicante. Miércoles 1 de Mayo de 1901

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: