2012: Estudis i Publicacions

Publicacions en paper i en la Internet han portat el nom d’Apolo i La Primitiva al llarg del 2012. Des dels treballs de recerca d’Àngel Lluís Ferrando en revistes especialitzades fins als articles de difusió en la web i els vídeos de la banda, passant per les referències en diferents medis, representen en conjunt un encomiable esforç del qual, al finalitzar l’any, volem fer-nos ressò amb l’agraïment a persones i institucions que ho han fet possible

CIM APOLO. Comunicació Social
La difusió i l’estudi de les arts, especialment la música, figura als objectius estatutaris del CIM Apolo. En aquest darrer dia de l’any volem agrair el treball de persones i institucions que, des dels seriosos àmbits acadèmics fins als més informals de la web, han ajudat -publicant i col·laborant de diferents maneres- en aquesta tasca. Tasca que, a hores d’ara i gràcies a la Internet, s’hi descobreix en la seua dimensió més internacional.

ITACA, de la Universitat d'Alacant publicava un article d'Àngel Lluís Ferrando sobre la música en les rondalles d'Enric Valor
ITACA, de la Universitat d’Alacant publicava un article d’Àngel Lluís Ferrando sobre la música en les rondalles d’Enric Valor

Investigació musicològica

La recerca musicològica d’Àngel Lluís Ferrando ha portat el nom de la institució a revistes especialitzades, en articles com «La música en les Rondalles Valencianes d’Enric Valor»1 i «El Cid fet música: absoluta, aplicada, òpera, cançons… what else?».2 També, i en col·laboració amb Llúcia Martín de la Universitat d’Alacant, recentment s’ha publicat «L’art de Cupido entén de motets, Referencies musicals en el Cançoner Satírich Valencià»3. D’aquestes entre d’altres s’hi pot obtenir informació detallada a la pàgina de publicacions de l’autor.

La tasca mampresa al 2011 amb l’edició dels dos primers números de la Col·lecció ARRELS per Ediciones EGC, ha continuat, en aquest moment està a punt de publicar-se «Fontinens» de Camilo Pérez Laporta amb l’anàlisi de l’obra i inèdita informació sobre l’autor.

Entre les referències a La Primitiva cal citar a Fco. José Fernández Vicedo en «Las agrupaciones bandísticas en el contexto musical español del siglo XIX»4 o «Euterpe, manzana de discordia»5 d’Ernest Lloréns.

L’arxiu musical de La Primitiva ha continuat rebent investigadors, és el cas de Robert Ferrer qui està enllestint un estudi sobre el compositor Rigoberto Cortina Gallego (Godella 1840-València 1920). El Taller d’ Història Local de Godella en la seua publicació Cantals nº19 recull un article sobre la seua tasca.

Estudi i difusió

A la web s’han publicat noves entregues de les series «Memorias del siglo XX» de Rafael Serra i «Va passar…» de Jaume J. Ferrando qui també ha publicat a nivell local sobre la banda de la Milícia Nacional6 i centrat en l’arxiu de La Primitiva, sobre l’obra de inspiració mariana de Camilo Pérez Laporta.7 Mentre que a Pagina66, José Antonio García Casasempere publicava ¿Por qué estudiar música? A més del llibre auto-editat d’Enrique Rodes «Banu Sârray: Los abencerrajes, leyenda e historia del linaje» o la col·laboració de Jaime Lloret Miralles actualitzant la informació sobre els directors de la Corporació Musical Primitiva.

Al 2012 més de la meitat de les visites al YouTube de La Primitiva d'Alcoi han estat de fora d'Espanya
Al 2012 més de la meitat de les visites al YouTube de La Primitiva d’Alcoi han estat de fora d’Espanya

Les xifres de la Internet

La web del CIM Apolo ha rebut poc més de 16,000 visites al llarg del 2012, de les quals –a pesar de la llengua– 5,000 s’hi localitzen als EUA, Regne Unit, França i Mèxic.

Per la seua part el canal de YouTube ha comptabilitzat 10,000 visitants, dels quals el 60% s’hi localitzen fora d’Espanya, essent els principals països per ordre d’audiència, els EUA, Alemania, Italia, Mèxic i Japò.

——————–

1ÍTACA Revista de Filologia, 2, Universidad de Alicante

2Alemany Ferrer, Rafael y Chico Rico, Francisco (eds.) Literatura y Espectáculo, SELGYC, Universidad de Alicante

3Estudis de Llengua i Literatura Catalanes / LXVMiscel·lània Albert Hauf 4, Publicacions de l’Abadia de Montserrat

6«La Revolució Filharmònica de 1820» en CIUDAD : 18 i 25 de novembre de 2012

7«La Verge Maria en l’obra de Camilo Pérez Laporta: passat i present» en LILIA, 2012

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: