«L’entrà dels moros» al Col·legi José Arnauda d’Alcoi

El passat dijous, 11 d’abril un grup de músics, de forma voluntària i desinteressada, van acudir al Col·legi Arnauda d’on és professora, la també músic de La Primitiva, Ana Molina, portant música en directe als alumnes de infantil, els quals aprofitant les festes de Sant Jordi estaven treballant el projecte «moros i cristians», la seua presència va rebolicar tot el centre. Ací tenim el testimoni gràfic de Joan Lluís Santamaría amb les sentides paraules d’un mestre de primària: Gabriel Barrachina. 

… deixa volar la imaginació, rememorant esquadres de negres, cara pintada, tocats de plomes blanques als caps, a la llum d’una vesprada del mes d’abril

Foto: Joan Lluís Santamaria
Foto: Joan Lluís Santamaria

GABRIEL BARRACHINA
Són les tres de la vesprada d’un dia corrent al col·legi Arnauda, estic a classe, preguntant als meus alumnes Coneixement del Medi quan, de sobte, un d’ells comenta: es sent música.

Si, responc jo, es sent música de festes. Tenint en compte les poques ganes que tenen de que els pregunte més, i coneixedors com són de que soc fester i m’agrada la festa, intenten que parle de música i de festa i deixe les preguntes per un altre moment.

I clar, ho aconsegueixen. Perquè sentiu música..? Podria ser d’un cotxe que passa, podria ser que el mes menuts tinguen posat el reproductor de cd a tota canya, preparant les festes que s’acosten, o ves tu a saber que, però no. El que esteu sentint és un clarinet calfant, assajant abans d’interpretar una partitura.

I això perquè? Que fa ací un clarinet? I, a més a més, es senten altre instruments…

Va – comente jo – vos ho explique.

Al col·legi sempre hem celebrat les festes, amb una xicoteta entrada de moros i cristians a infantil. I enguany les mestres han decidit ampliar el projecte i treballaran la trilogia sencera.

Rebolica a la classe… I ho podem veure? I que fan? Que morro tenen!

Impossible continuar en la classe… Bé, que tenim que fer… anem a veure que fan en infantil.

Foto: Joan Lluís Santamaría
Foto: Joan Lluís Santamaría

Abocats a les galeries del col·legi, l’estampa que es veu posa la pell de gallina: centenars de menuts esperen a les grades. A l’altra part del pati, en formació i uniforme complet, una vintena de músics de la Corporació Musical ‘Primitiva’ d’Alcoi esperen per començar el nostre particular dia dels músics. Sona la música, en primer lloc una marxa cristina, els xiquets i xiquetes miren en els ulls ben oberts les evolucions de la banda pel pati, aplaudeixen, comenten… Que és açò? Que toquen? Hi ha molts instruments… Un bona oportunitat per que els alumnes coneguen la música festera de primera ma.

Com a pare pense en la meu filla que és al pati, en el meu fill que també mira des de la galeria de dalt. Veig com gaudeixen d’aquesta música que per ells es tan coneguda, que senten al cotxe des de que comença abril. Pense que tenen molta sort de poder estar al seu cole, sentint i vivint el que és la música en directe, la música d’una entitat amb quasi 200 anys d’història. Mentre, el meu fill marca el pas inconscientment. Pense també en els alumnes que, per qualsevol circumstància, no coneixien aquesta música, o pot ser siga la primera vegada que veuen una banda tocant al carrer… Quina il·lusió i que gran experiència!

I aleshores el que m’emocione soc jo, para la música, el bombo marca ritme de marxa mora. I al pati d’Arnauda comença a sonar Uzúl el m’selmin, la coneguda popularment com “L’entrà dels Moros”. I la meua ment festera deixa volar la imaginació, rememorant esquadres de negres, cara pintada, tocats de plomes blanques als caps, a la llum d’una vesprada del mes d’abril.

Foto: Joan Lluís Santamaría
Foto: Joan Lluís Santamaría

I així va passant la festa pel meu col·legi, al sons dels pasdobles, de les marxes i de l’himne de Festa, que tanca la vesprada als sons del conegut càntic “Nostra festa ja, cridant-nos està”.

En resum, una experiència fantàstica que agrair a l’equip d’infantil i, per descomptat, als musics de “La Primitiva”. Fins l’any que ve, que vos esperem de nou!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s