L’arxiu de La Primitiva s’incrementa amb tres llegats

Miguel Payá davant la casa dels seus avantpassats, primer domicili de La Primitiva

Els darrers mesos la Corporació Musical Primitiva ha vist créixer el patrimoni dipositat al seu arxiu amb tres donacions d’hereus d’altres tants músics alcoians: Juan Cantó, Jorge Valls i Eliseo Martí

JJFM
No només s’han incorporat partitures a l’arxiu de La Primitiva, també fotografies, revistes, i documentació biogràfica diversa; elements tots que venen a enriquir un arxiu què huí compta amb més informació per a l’estudi de la història de la música en general i de la d’Alcoi en particular.

Primer numero de "La Música Ilustrada Hispano Americana" publicat el 25 de desembre de 1898. Donació de Laura Botella.

Laura Botella és besnéta de Jorge Valls Llopis (Alcoi, 1854 – 1945) qui va estar professor a Granada i Motril, on va copiar una extensa obra coral a tres veus: el Miserere de Palacios, antic mestre de capella a la catedral granadina, còpia que ja està a l’arxiu de La Primitiva amb una petita col·lecció dels primers números de «La Música Ilustrada Hispano Americana» revista publicada a les darreries del segle XIX.

Miguel Payà és net de María Cantó Claver i rebesnét de Francisco Cantó Botella, primer director de La Primitiva. Els darrers papers de música que conservava Miguel Payà de la seua família son obres per a piano dedicats a la seua àvia pel propi Juan Cantó (Alcoi, 1856 – Madrid, 1903) i altres com Rafael Casasempere, Julio Laporta o el gandienc Salvador Codoñer. Junt a la música, Payà també ha donat algunes fotografies de la família.

Edició de "¡Ché quin vals!" (Barcelona, 1932) de Eliseo Marti
Montserrat Martí i Montserrat Gonzalvo, filla i néta respectivament d’Eliseo Martí (Alcoi, 1889 – Barcelona, 1963) aporten a l’arxiu alcoià una interessant col·lecció d’obres d’aquest músic: timbaler de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu i fundador de l’ Orquestra de Pau Casals -a més d’excepcional mandolinista i professor-, qui va compondre entre els anys vint i trenta del passat segle XX diversos cuplets i peces de ball que a hores d’ara estaran a l’abast a Alcoi junt a variada documentació biogràfica i algunes obres d’altres autors com Lamote de Grignon.

Un regal per a l’estudi i coneixement de la pròpia història i del paper dels músics alcoians en la història de la música espanyola. Un regal per a tots els alcoians, que mereix de l’agraïment i el públic reconeixement.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: