Glòria 2015 amb el petit Adolfín Bernabeu

Jaume Jordi Ferrando ens ofereix una crònica molt especial sobre la Glòria del 2015 amb la presència de Adolfo Bernabeu Terol, glorier dels Mossàrabs

Àngel Lluís Ferrando, director de La Primitiva i Adolfo Bernabeu Terol, el "petit Adolfín Bernabeu" (Foto: Pablo Martínez)
Àngel Lluís Ferrando, director de La Primitiva i Adolfo Bernabeu Terol, el «petit Adolfín Bernabeu» (Foto: Pablo Martínez)

Jaume Jordi Ferrando. Diuen els experts en comunicació que les noticies deuen respondre a «les 5 W». Es a dir, deuen explicar Qui? Com? Quan? On? i Per què? … en anglès. De vegades hom pot pensar que no cal calfar-se tant el cap per respondre a d’allò que el cor diu. Ara bé, això de parlar amb el cor i no amb el cap sovint presenta dificultats, tot i que –generalment– no massa per als músics.

De manera casual, la Glòria del 2015 ens va facilitar trobar-nos amb la història, trobar-nos, no! Ho dic millor: re-trobar-nos. Tots els músics de banda del món coneixen Amando Blanquer, un alcoià universal nascut de La Primitiva, molts d’aquests músics saben d’un pasdoble que duu per títol «El petit Adolfin Bernabeu». Ja sabeu que els valencians som reiteratius especialment amb els diminitius, Blanquer diu «petit» i «Adolfin»… ¿Que pensaran d’això els anglosaxons, els de les 5 W’s? ¿Que no tenim trellat? Potser encerten!

A Adolfo Bernabeu Terol, Sant Jordiet 1954, va dedicar Blanquer el seu pasdoble "El petit Adolfín Bernabeu"
A Adolfo Bernabeu Terol, Sant Jordiet 1954, va dedicar Blanquer el seu pasdoble «El petit Adolfín Bernabeu»

El cas és que, els músics de La Primitiva vam tenir un moment d’aquests que, sovint passen sense pena ni glòria… però que en aquesta Glòria cal ressenyar amb nom propi: Adolfo Bernabeu. Un «petit» xiquet que feia de Sant Jordiet i a qui Blanquer va dedicar un inspirat pasdoble, seixanta i tants anys desprès –ja tot un home major– feia de gloriero de la seua filà de sempre: els Gats. I ens va demanar que el pasdoble de l’immortal Blanquer tornara a sonar de bell nou, no per ell, sinó en memòria de son pare, Adolfo Bernabeu Espí «ejemplo sencillo de amor» l’industrial alcoià –home just estimat del poble– mort en accident de transit al port d’Albaida.

Una aturada de respecte a l’alçada del parterre, una mirada al monument a Adolfo Bernabeu, entre verd de primavera amb el palauet d’Albors de rerefons, el sergent que abraça al «petit Adolfin» gestos de sempre amb pedres de història al fons, El monument a l’home davant la casa on l’arquebisbe Beato Sancha s’allotjava; ara «parterre», abans plaça d’Alfons XII,… diumenge de Glòria a Alcoi, Pasqua florida per al món. Una ullada a la història i la música, sempre la música de La Primitiva –d’abans i d’ara– testimoni de la història, fent el que cal… abans i ara: música per a la història, música feta des d’Alcoi, des del cor, per al món.

GLORIA 2015

La Primitiva en la Glòria 2015
La Primitiva en la Glòria 2015 (Foto: Javier Valor)

PMB. Com ja es tradicional, la Primitiva amb el seu director Àngel Lluís Ferrando va acompanyar al bàndol cristià liderats pel sergent Mateo Martín Balaguer en la Glòria del 2015 en un dia pràcticament estiuenc i prou fidel als horaris. El repertori que va interpretar la banda va ser «Primavera» d’Antonio Gisbert per a la Plaça d’Espanya; per a continuar seguidament amb «Mahomet» de Juan Cantó, «El petit Adolfín Bernabeu» d’Amando Blanquer i finalitzar el darrer tram amb «Un moble més» de Julio Laporta.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: