Crònica: La Festa per La Vella 2015

El primer any fester després de la ruptura amb la Filà Abencerrajes ve marcat pel XXV Aniversari de les Xiques d’Apolo, el merescut homenatge a Jaime Lloret Miralles com a Abanderat i l’acompanyament musical a l’Alferes Cristià i a la Filà Magenta

2015: XXV Aniversari "Les Xiques d'Apolo"
2015: XXV Aniversari «Les Xiques d’Apolo»

Pablo Martínez. Com ja és tradicional tots els anys, el primer acte fester no oficial són els menjars de germanor entre els membres de la banda. El sector masculí va fer ús de les instal·lacions del Club Social Apolo, mentre que el femení va fer el mateix a la Filà Cordó en un dinar molt especial, ja que enguany celebren el XXV Aniversari d’aquesta reunió, més coneguda com «Dinar de les Xiques d’Apolo «. A primera hora de la tarda i després de les imprescindibles copes, les xiques van portar un enorme pastís per compartir amb els altres membres de la banda i bufar les 25 veles abans de l’acte en homenatge a Agustín Castro.

 Aquest acte va començar amb una petita presentació per part del nostre director Àngel Lluís Ferrando d’alguns dels assistents com van ser el regidor de Cultura Paco Agulló; el Cap de Cultura Popular de l’Institut de Cultura de Barcelona, Francesc Fabregat (un dels organitzadors de l’Ovidi Simfònic) o el director del Museu Etnològic de Barcelona, Josep Fornés. Fetes les presentacions, i amb motiu del XXV Aniversari, les dones van fer a la banda lliurament d’un quadre commemoratiu al conjunt de la banda i un nou corbatí a afegir a la bandera en un acte especial presentat per Georgina Miralles i Aitana Sempere.

Jaime Lloret Miralles
Jaime Lloret Miralles, Abanderat 2015

A continuació, amb presència de la presidenta de la Societat, Cristina Gisbert, el nostre president José Benjamín González dóna pas a l’acte pròpiament dit en homenatge a «Agustinet». En la seva dissetena edició, l’abanderat no és altre que Jaime Lloret Miralles, director de La Primitiva entre 1974 i 1978 i compositor de les recents «Gratitud» i «Jaumet el judío«. Després d’un nostàlgic, simpàtic i emotiu discurs a càrrec de Roberto Ortiz sobre la seva figura amb anècdotes de la banda i després d’una calorosa abraçada, Javier Picó li fa lliurament de la bandera a l’exdirector mentre la banda en ple fa sonar la centenària «Uzul El M’Selmin». Seguidament, una foto de grup als jardins de la societat per part de l’afamat Lucio Abad posa punt i final a esta edició especial.

 La Primitiva va desfilar en penúltim lloc en la Festa del Pasodoble, sent la portadora de la bandera Dori Lloret, filla de l’homenatjat als sons de la marxa d’Amando Blanquer «Les noces de llibertat», composta al 1990 per a la cerimònia de casament entre l’Estàtua de la Llibertat de Nova York i la de Colón de Barcelona. El músic i ex-president de la FSMCV, Josep Francesc Almería Serrano va ser enguany l’encarregat de dirigir l’Himne de Festes.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

 Dues Entrades va realitzar la banda en el dia gran de la Festa. Pel matí, va acompanyar a la Filà Mossàrabs que ostentava el càrrec de l’Alferes Cristià personificat en  Ignacio Herrero Matarredona sobre una imponent carrosa amb la marxa de Francisco Valor, «Acracio», en referència a Acracio Matarredona, avi del càrrec cristià, sota un sol de justícia i matí estiuenc. Per la vesprada, el 150 Aniversari de la fundació de la Filà Magenta va ser el motiu de la formació d’una Esquadra especial als sons de «Uzul el M’Selmin», en la versió íntegra i completa, indisolublement lligada a La Primitiva i les intencions de l’autor, Camilo Pérez Monllor.

 

La Primitiva acompanya a l'Esquadra Especial de la Magenta (Foto: Dulce Santonja)
La Primitiva acompanya a l’Esquadra Especial de la Magenta (Foto: Dulce Santonja)

 

En el Día de Sant Jordi, el Club Social Apolo es va consolidant com a punt de trobada dels músics, socis i simpatitzants com demostren pràcticament els plens diaris a l’hora dels menjars i sopars. El menjar d’aquest dia va estar amenitzada per la xaranga Primitiva Juniors, a la qual aviat es van anar intercanviant músics a l’hora dels postres i les copes. Després d’una tempesta, que va obligar a suspendre la Diana Vespertina del Cavallet dels Realistes i Berberiscs, la banda va realitzar el seu últim acte fester acompanyant a la imatge eqüestre de Sant Jordi amb el «Himne a Sant Jordi« d’Enrique Juan Merín, a la Processó General. (El material fotogràfic procedeix de Somos Monos Foto Video, Alicia Soto, Dulce Santonja, María Baldó i Pablo Martínez).

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: