Dossier: El monument de Cervantes compleix 110 anys

La Primitiva va intervindre en alguns dels actes institucionals alcoians pel III Centenari de la primera edició del Quijote en 1905

WP_000584Del 7 al 9 de maig de 1905 es va celebrar a Alcoi un seguit d’actes institucionals, inaugurant-se el primer dia el famós monument dedicat a Miguel de Cervantes amb motiu del III Centenari de la primera edició de «Don Quijote de la Mancha», acte en el qual va estar present La Primitiva. Amb aquest dossier es pretén també recordar la importància històrica de l’arquitecte Vicente Pascual Pastor, del qual se celebra el 150 aniversari del seu naixement amb una sèrie de conferències aquestes setmanes.

A Vicente Pascual Pastor (Alcoi, 1865-1941) se li recorda engunay pel 150 aniversari del seu naixement
A l’arquitecte Vicente Pascual Pastor (Alcoi, 1865-1941) se li recorda enguany pel 150 aniversari del seu naixement

Pablo Martínez. Al febrer d’aquell any, el Ministre d’Instrucció Pública i Belles Arts envia un comunicat al director de l’Escola Superior d’Indústries, Vicente Pascual Pastor perquè organitzi, com la resta de ciutats espanyoles, una sèrie d’actes per commemorar el III Centenari de la primera edició del «Quijote» que succeirà en el mes de maig. Amb molt poc temps de marge, reuneix una Comissió Organitzadora que queda finalment composta l’11 de febrer dels següents membres: Adolfo Vilaplana, Francisco Laporta, José Martínez i Timoteu Briet que eren membres del claustre de professors de l’Escola Superior Industrial; del claustre de l’Escola Elemental apareixen Fernando Cabrera i José Abad; un representant per part de l’Excel·lentíssim Ajuntament i per part de l’Exèrcit, Miguel Benito.

 D’entre les activitats que decideix organitzar aquesta Comissió és la construcció d’un monument en memòria de l’escriptor. És per això, que l’Ajuntament en la sessió del 29 de març, decideix canviar el nom de Passeig o Esplanada del Pont de Maria Cristina com a Passeig de Cervantes.

L’ambient que es respirava aquell 7 de maig de 1905 (Foto extreta llibre «Alcoi 1881-1980)

En una altra de les reunions de la Comissió (el 17 de març), es convoca un concurs-certamen literari-musical assignant com a premi un objecte d’art a la millor composició musical i al millor poema. Les característiques d’aquesta esmentada composició és que ha d’estar escrita per a un nombrós cor de nens en tessitura de Si Bemol sota el pentagrama al Re de la quarta línia, amb acompanyament de piano (1).

D’aquesta convocatòria, es van presentar quatre poemes i altres tantes musicals. El lema del poema premiat va ser “Patria y letras”, els altres tres que es van presentar van ser: “Del trabajo nace la virtud”, “Pluma y espada” y “Justicia” (2); els lemes de les composicions musicals van ser “Guerrero y poeta”, “El arte de Cervantes fue, es y será ciencia”, “Patria y arte” y “Patria y letras”, aquest últim va ser el guanyador del qual parlarem més tard del seu autor.

El poema guardonat amb el lema “Patria y letras” al que se li afegiria la música és el següent:

Juan Botella Asensi (Alcoi, 1884-Mèxic, 1942), escriptor i posteriorment polític, va ser l'autor del poema guardonat
Juan Botella Asensi (Alcoi, 1884-Mèxic, 1942), escriptor i posteriorment polític, va ser l’autor del poema guardonat

LEMA: “Patria y letras”

¡Loor al genio inmortal de Cervantes,

de la patria glorioso blasón!

¡Loor a aquel que con luz de su frente

los espacios del Arte alumbró.

Con español delirio

luchó en sangrientos mares,

donde salvó la patria

su augusta tradición.

Y humedeciendo en sangre

los timbres de su esfuerzo,

selló en las frentes moras

escudos de su honor.

Aherrojado en oscuras prisiones,

su cabeza feliz concibió…

Jorge Mira Carbonell (Alcoi, 1864-1921), director de La Primitiva entre 1902 i 1905, fou el guanyador de l'himne guardonat
Jorge Mira Carbonell (Alcoi, 1864-1921), director de La Primitiva entre 1902 i 1905, fou el guanyador de l’himne guardonat

¡Fue el QUIJOTE! ¡La imprenta en sus alas

elévole, glorioso, hasta el sol!

Y aquel que por su patria

lloraba el cautiverio

fue Musa para el Arte

de eterna inspiración.

¡Los hombres que leyeron

sus obras, le consagran

en lo inmortal tan grande

como en lo eterno Dios!

¡Loor al genio inmortal de Cervantes,

De la patria glorioso blasón!

¡Loor a aquel que con luz de su frente

los espacios del Arte alumbró.

Fernando Cabrera i Vicente Pascual
Trinidad Soriano, coronel de l’exèrcit; Fernando Cabrera i Vicente Pascual (Foto: Carlos Laporta* Fototeca Arxiu Municipal Alcoi)

Els autors del monument són Fernando Cabrera en la seva part escultòrica, i en l’arquitectònica, Vicente Pascual. Comprèn el bust de l’escriptor, dissenyat per Cabrera i un pedestal dissenyat per Pascual d’estil modern i de forma quadrada amb contrafort en els angles. L’escultura va ser fosa en els tallers de «Botí, Botella i Cia.» I el pedestal construït pels marbristes picapedrers Miguel Nebot i Miguel Pla, juntament amb el paleta Vicente Tomás i el jardiner Francisco Cremades. (3)

El 7 de maig arriba el dia de les inauguracions en què Vicente Pascual fa lliurament a l’alcalde Santiago Reig del monument realitzant un petit discurs en el que comenta que la iniciativa de la construcció d’aquesta imatge sempre va ser de Fernando Cabrera, superant nombrosos obstacles gràcies al bon fer de l’Ajuntament i dels altres membres de la Comissió. A continuació es va realitzar una missa de campanya que va ser amenitzada per La Primitiva i per la banda del Regiment del Biscaia 21. Després es van col·locar a la base del monument corones per part de l’Ajuntament, Regiment de Biscaia, Escoles Superior i Elemental d’Indústries, i altres de les Escoles d’Instrucció Primària, públiques i privades. Seguidament, va desfilar el Regiment en columna d’honor davant el monument. A la tarda hi va haver una vetllada musical amb il·luminació elèctrica i de gas.

El Vizcaya 21 contemplant el nou monument
El Biscaia 21 contemplant el nou monument

El dia 8 es va celebrar una Santa Missa oficiada per l’Arxipreste Joan Baptista Escrivà amb solemnes honres fúnebres a l’escriptor de «Rinconete i Cortadillo».

CartelEl Teatre Calderón va ser l’escenari de l’últim dia de les celebracions. La gran vetllada artística constava de tres parts: la primera, va ser un concert a càrrec de la Sociedad de Conciertos (4), dirigit per Gonzalo Barrachina, amb obres de Weber, Wagner, Mendelssohn i Massenet. La segona part, va ser la representació de la sarsuela «La venta de Don Quijote» amb llibret de Carlos Fernández Shaw i música de Ruperto Chapí; finalment, en la tercera part, el regidor Francisco Moltó Pascual va fer lectura de la Memòria dels treballs realitzats per la Comissió Organitzadora de les Festes del III Centenari de la publicació del Quijote (5); a continuació el director de l’Escola Elemental d’Indústries, José Cort Merita va llegir el poema de José Abad Carbonell sobre Cervantes compost per a l’esdeveniment, per tot seguit descobrir el nom dels guanyadors del concurs literari-musical. L’autor del poema guanyador va ser l’escriptor i polític Juan Botella Asensi, i el de l’himne va ser Jorge Mira Carbonell, director en aquells dies de La Primitiva, la qual va interpretar l’himne guanyador acompanyat d’un nodrit cor de nens de les Escoles d’Instrucció Primària, tal com precisaven els requisits de la composició.

Amb aquesta vetllada, es va posar punt i final als fastos organitzats per commemorar a Cervantes i al Quijote, en què la nostra banda va tenir una petita presència per la història d’aquest monument que compleix aquests dies 110 anys.

**********

(1) «La Defensa», 18-03-1905

(2) «El Avance», 18-03-1905

(3) La descripció del monument apareix a «La Defensa», 19-05-1905.

(4) Per tal de crear una Orquestra Simfònica a Alcoi, es crea la «Sociedad de Conciertos», la presentació de la qual en societat va tenir lloc el 26 de març de 1905, sota direcció de Gonzalo Barrachina. En la seva junta directiva,es trobaven Fernando Cabrera de president; Gonzalo Barrachina, vicepresident i director; Antonio Gisbert, tresorer; Rafael Valor, comptador; Jorge Mira, secretari, i vocals, Rafael Peidro, Jorge García, José Pastor i Julio Laporta. («El Heraldo de Alcoy» (18-03-1905). Més endavant va canviar de denominació per «Asociación de Cultura Musical» extingint-se al 1925. 

(5) La memòria es pot veure íntegra a «La Defensa», 11-05-1905-

*************

BIBLIOGRAFIA CONSULTADA

VALOR CALATAYUD, Ernesto: «Diccionario Alcoyano de Música y Músicos» (Llorens Libros, 1988)

CABANES FITOR, Vicent y SANTONJA, Josep Lluís (coordinadors): «Al voltant del Quijote» (Ajuntament d’Alcoi i xarxa de Biblioteques Municipals, 2005)

WEBGRAFIA: http://prensahistorica.mcu.es


Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: