El fill de Michele Francone ha mantés la bona relació amb La Primitiva
PMB. El dilluns 15 torna a la nostra ciutat Giancarlo Francone, en plena promoció del llibre Italianos en la batalla de Levante-Operazione Levante (13-25 julio 1938) co-escrit pels investigadors Blas Vicente Marco, Carlos Mallench Sanz, Ángel Salvador Pastor, i els germans Giancarlo i Vittorio Francone, fills de Michele Francone. Visitarà el Centre Cultural Mario Silvestre on es troba l’exposició sobre el llibre recientment aparegut Alcoi: les fotos de la Guerra 1936-1939d’Àngel Beneito i Josep Lluís Santonja.
D’esquerra a dreta: Josep Lluís Santonja, director del’Arxiu, Sergi Llinares, María Baldó i Rafael Serra. Asseguts: Giancarlo Francone i Rafael Serra Carbonell a l’agost de 2012
Giancarlo Francone ha mantés la bona relació amb La Primitiva, gracies a les amistats que son pare Michele Francone, músic i fotògraf militar, va recollir durantla Guerra Civilmentre va estara Alcoi, entre elles la de Rafael Serra Carbonell, pare de Rafael Serra Moncho, amb el qual van intercanviar records i fotografies preses per Francone, després d’haver visitat les instal·lacions d’Apolo i La Primitiva a l’agost de 2012.
Juntament amb Rafael Serra, el militar italià també va tindre amistat i correspondència amb el director Fernando de Mora Carbonell o Rafael Botella. El primer li compta en les cartes, les desfilades que tenia que realitzar la banda en Alcoi i Alacant per commemorar la victòria del bàndol nacional o per honrar la memòria del fundador de la Falange José Antonio Primo de Rivera, o altres aspectes més quotidians com les dificultats que tenia per tornar a la normalitat la pastisseria «El Campanar» que ell mateix regentava, després de la guerra fratricida. Per la seua part, Botella li deia en les cartes: «…su nombre y el de los amigos se recuerda en nuestra tertulia musical y algunas veces decimos «¡Si estuviera aquí Francone…!»». Aquestesanècdotessónun clarexemplede la bonasintoniaque hi va haverentreelsitalians quevan donar suport alsnacionalsielshabitantsalcoiansun copva finalitzar laguerra civil a1939.
PERFIL DE MICHELE FRANCONE
Michele Francone (Bosconero, 1913-Tortona, 1945)
Neix aBosconero (Torí) en1913.Després de realitzarelsestudisprimarisi bàsics, començaa treballar en unafoneria iuna fàbrica demollsper a automòbilsal serveidela FIAT. Les seves dues passions: la primera és la música, sent un enamorat del banjo, la guitarra o l’acordió i, entre els de vent, la trompeta i el saxofon. La segona, és la fotografia, comprant-se una càmera fotogràfica amb el seu primer sou, i retratant família, amics i esdeveniments.
Es presentacom a voluntaria Vercelli, al I Regimentdel Cosd’Enginyerssapadorsen1932,ascendinta sergentdos anys després,i realitzant unacampanyaa l’Àfrica. Per millorar la seva posició econòmica, part per a Cadis a la Guerra Civil espanyola com a instructor del III Regiment. Un cop al nostre país, és agregat a la Divisió Littorio, Batalló d’Enginyers, 3a Companyia de Telegrafistas Vittorio (CTV), fotografiant tota l’Espanya devastada per la guerra: Alcoi, Haro, Vinaròs, Teruel, Logronyo, etc. A part d’aquestes imatges crues, era un fidel retratista costumista de les tropes en els seus moments més privats o quotidians com les fotografies del general Rómulo Lastrucci descansant o soldats presenciant partits de futbol o en revetlles.
Quanfinalitza laguerra, torna aItàlia onésnomenatalferesen1940després del seu ingrésa l’acadèmiamilitarde Mòdena. Enaquestaèpoca, tambées casaambAdaCardisambla qualtédos fillsGiancarloi VittorioFrancone. En1941, marxa amb el IV Exèrcital’Alta Savoiaarealitzaroperacionsmilitars,fins i tot estantpròxima lacapitulaciód’Itàliael 1943.Tornaal seu paísquan els aliatsjaestanexpulsantals invasorsde Françailasituació d’Itàliajaestàmoltcompromesa. En1944,ésdestinatcom a instructorde reclutesde l’exèrcitde la RepúblicaSocialItalianaa la caserna deTortona, on es va donar elfataldesenllaçde la seva mortel6 març de 1945després d’uninexplicableaccidentper l’esclatd’uncanó queli va provocargreuslesionsa la cama esquerraique, malgratl’amputació, no va poder superar.
*****Les dades estan extretes de l’article «Un piamontés a la guerra d’Espanya» de Giancarlo i Vittorio Francone i que apareix en el llibre «Alcoi, les fotos de la guerra 1936-1939» d’Àngel Beneito i Josep Lluís Santonja.
2 respuestas a «Alcoi rep la visita de Giancarlo Francone»