Mataró i Cocentaina, agermanades per la música de Gustavo Pascual

«El Bequetero» es consolida com l’Himne de la Festa Major de Les Santes de Mataró

Els Robafaves, a la crida (Foto: P. Martínez)
Els Robafaves, a la Crida (Foto: P. Martínez)

PMB.  Mataró, capital del Maresme a la província de Barcelona, va celebrar la seva Festa Major de Les Santes amb la celebració de «L’Any Bequetero» i amb la participació especial de la Filà Bequeteros de Cocentaina i la Banda «Mestre Orts» de Gaianes. La popularitat que va aconseguir la composició de Pascual Falcó El Bequetero datada el 1942, va fer que es convertís immediatament en l’Himne de Festes des que l’esmentada banda la va interpretar allà cap al 1980, quan Mataró no tenia encara banda de música, ja que la Agrupació Musical del Maresme no es fundaria fins al 1984.

El dissabte per la vesprada, La Crida és el moment solemne en què es donen per començades Les Santes. Entre aplaudiments arriba primer l’Agrupació Musical del Maresme, després Les Diablesses, la Momerota i la Momeroteta, el Drac i el Dragalió i també la Família Robafaves. Per esperar, finalment, la solemne sortida de l’Àliga des de l’interior de l’Ajuntament. Però, el moment en què cobra protagonisme el pasdoble és en l’acte nocturn del Desvetllament Bellugós, en què els gegants són despertats del vestíbul de l’Ajuntament per ballar juntament amb la resta de la ciutat i comptar de l’u fins al quinze, en què arriba el forte de la melodia.

Els Bequeteros a la desfilada matinal per Mataró (Foto: P. Martínez)
Els Bequeteros a la desfilada matinal per Mataró (Foto: P. Martínez)

Els altres actes afegits del dissabte 25 per celebrar «L’Any Bequetero»  van ser un concert de música festera a càrrec de la Banda «Mestre Orts» de Gaianes, dirigida per José Miguel Rico al Teatre Monumental amb peces com L’Ambaixador Cristià de Rafael Mullor, i Mi Barcelona de Julio Laporta; i una posterior desfilada de la Filà Bequeteros pel carrer La Riera fins l’Ajuntament. El dijous anterior, l’escriptor i professor contestà Joan Jordà va celebrar una conferència on va explicar l’origen de la unió festera i musical entre la capital de Maresme i del Comtat gràcies a l’obra de Pascual Falcó.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: