Presentació del documental «La caixa negra» a Muro

Amb este acte conclouen els actes d’homenatge al compositor Francisco Esteve Pastor, autor de «Juanjo» i «La Penya ‘El Flare'»

cartell-caixa-negra-pngNota de premsa. Des de principis del 2014, s’ha organitzat a Muro els homenatges per les commemoracions de dos efemèrides que s’han conjugat en dos anys consecutius al voltant de la figura del compositor il·lustre com és Francisco Esteve Pastor (Muro, 1915-Valencia, 1989). L’any 2014, va fer 25 anys de la seua desaparició i en aquest 2015, cent anys del seu naixement.
Molts són els actes que durant este temps i des de la Unió Musical de Muro, s’han organitzat durant aquestos dos anys amb el recolzament de l’Ajuntament i la col·laboració de moltes entitats de Muro. I arriba l’hora de posar punt i final i tancar el merescut homenatge al compositor murer. Una bona idea és poder compartir amb tots el documental La Caixa Negra elaborat per la productora On Air Comunicació, amb direcció de José Carlos Díaz y realització de l’alcoià Xavier Cortés, al voltant de la figura de Paco Esteve, la seua música i la seua esposa Lia Delby. Un documental especial per tot el que comporta, i que va néixer a partir de la troballa d’unes fotos del mestre Paco Esteve i de Lia Delby, en una “caixa negra” a un mercat a la Ciutat de València. Tot a partir d’aquesta casualitat, neix el documental sobre la seua figura que s’estrena el proper divendres 18 de setembre de 2015, a les 20.30 hores i al Centre Cultural de la Vila de Muro amb entrada lliure.

 FRANCISCO ESTEVE PASTOR
La cantant Lia Delby i el compositor Francisco Esteve Pastor, protagonistes del documental
La cantant Lia Delby i el compositor Francisco Esteve Pastor, protagonistes del documental

Fill del també músic Rafael Esteve Nicolás (1871-1942), que fou director de la banda d’Oliva, comença els seus estudis amb el flautí i, posteriorment amb el saxo i la percussió. A la primerenca edat de dotze anys, ja tocava el piano a les sales del Casino Regio o del Musical d’Oliva. Substituiria en més d’una ocasió a son pare a l’orgue de l’Església de Santa Maria o a les sales de cinema d’Oliva com el Lírico, Gascó o el Olimpia. Durant este temps, ja comença a composar alguns fox-trots i cançons. Posteriorment, als anys 30, continua estudiant piano amb Pérez Corredor i amplia estudis d’harmonia amb Pedro Sosa i entraria en el món de les orquestres de ball.

Al finalitzar la Guerra Civil, fundaria la seua orquestra Radio Club. Al 1948, coneix a la seua futura dona Lia Delby, mentre és pianista de l’Orquestra Copacabana fent una llarguíssima gira per Espanya i Portugal. Al tornar a València reben la oferta de realitzar una gira amb l’orquestra Los Chicos de España viatjant per Beirut, Teheran, Damasc o Istanbul a la dècada dels seixanta.
Continua al cabaret Los Molinos fins a la seva jubilació el 1980. El prestigi que li atorga tota aquesta activitat el porta a acompanyar artistes com Juanito Valderrama, Dolores Abril o Antonio Molina. Mor el 1989 després d’una greu malaltia. D’entre la seua obra apareixen alguns pasdobles com els premiats pel Concurs de Composició de Música Festera de l’Associació de Sant Jordi: La Plana de Muro, Eduardo Borrás, Tayo, Brisas de Mariola, Homenaje o L’alcoià o marxes com: Tariks, Juanjo, Ben-Amer o Penya Cadell.
(Dades extretes de l’article «Homenaje» de José Rafael Pascual Vilaplana que apareix al CD «Homenaje» editat per la Unió Musical de Muro i FSMCV Produccions)

Una respuesta a «Presentació del documental «La caixa negra» a Muro»

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: