El Dia dels Músics, per Mariola Cortés: La Festa per La Vella 2018

Mariola Cortés, clarinetista i secretària de La Vella ens fa la crònica del Dia dels Músics amb actes tan assenyalats i propis com el Dinar de les Xiques d’Apolo i la designació de l’Abanderat abans dels purament oficials com el desfile de la Festa del Pasdoble per a concloure amb l’Himne de Festes dirigit per Benedicto Ripoll Martínez

Ja és 21 d’Abril. Obric els ulls i pense…. Sí! per fi ha arribat el dia que tots esperem tant ansiosament, és el Dia dels Músics. Acte seguit, un sentiment d’emoció, alegria i il·lusió recorre el meu cos i em dona una energia inexplicable que em fa alçar-me del llit en un bot i començar amb tots els preparatius i les tradicions que aquest dia comporten.

Dinar de les Xiques d’Apolo (Foto cedida per Mariola Cortés)

Abans de rentar-me la cara, em dirigisc a la cuina i el primer que faig és agafar el got que tota “xica d’Apolo” té i així em faig l’últim Cola-Cao que provaré en aquestos quatre dies (després ja vindran els tortilonguis, els bocadillets de llom i l’espencat amb tomaca, etc. ). Així es comença com Déu mana.

Després de la dutxeta pertinent i la sessió de maquillatge, em col·loque el traje de La Vella. No sé si em passarà sols a mi, però este dia, al posar-me la falda, la jaqueta, la camisa i la corbata sent més orgull que mai. Em sent l’enveja de tots els alcoians per poder gaudir d’aquest dia des de ben a dins. Coses que passen…

Ous 2018: Ferran Fernández, Eduard Terol i Javier Pérez

Butxaques plenes de “trastos”, clarinet en mà, ulleres de sol, i és hora d’anar a Apolo a reunir-se amb tots. És curiós com en aquest recorregut escoltes diversos comentaris de la gent que diu: “Mira, ja comencen els músics”, “ Ale, a passar-ho bé, però en cuidaet, eeeeh”, “Mira carinyo, un músic que va a tocar ja per a les festes” i és aleshores quan el cul se’t fa ben gran i camines sentint que eres el que vols ser, MÚSIC, i no un músic qualsevol, músic de La Vella.

Només entrar per la porta d’Apolo, l’alegria es palpa a l’ambient: cerveses, rialles, preparatius, repartiment de “pegatines”, “abalorios” i moment de germanor. És ací quan comença la tradició i les xiques, junt amb la “mascota” de l’any passat, fem lliurament dels articles que necessitarà la nova mascota per al dinar en un acte que cada vegada més anirà consolidant-se com a moment especial.

Depressa i corrent, agafem els trastos i ens dirigim cap als Cordoneros. Allí ens esperen en candeleta cada any. Com a dada curiosa, comentaré que aquest dia solem compartir el dinar amb els membres de la Junta dels Cordoneros (es troben a la filà fent l’olla). No és casolitat que fa uns anys eren quatre o cinc, i aquest any la taula era quasi més gran que la nostra. Potser passen a formar part de les tradicions d’aquest dia. Qui sap…

Pablo Martínez Blanes, Abanderat 2018 acompanyat dels seus fills (Foto: Elias Vidal)

Dinar, formar, cantar, emprenyar a la mascota, ballar pont aeri, beure café, Puigdemont, cervesa, xupitos, fer-se selfies i gaudir de la companyia de les xiques que tant poquetes voltes a l’any podem tindre.

La mascota diu….»quiquiriquiiiiii són les quatre i mitja», i enmig d’un ball, apareixen els nostres ous convidats: Eduard, Ferran i Javieret. Molt contents, reben les seues merescudes paraules i l’ou que tot home de La Vella vol tindre. El temps apremia, és hora d’anar a Apolo, hora de començar els actes oficials, sense abans passar pel Club Social i fer-se l’últim got.

Moment de l’homenatge a Agustinet a Apolo

Trajes col·locats, corbates al lloc, intentem mantindre la compostura i escoltem les paraules que el president ens dirigeix. Tot seguit, les dos noves incorporacions de la banda, Izan i Andrea, ens emocionen amb la lectura d’un text en aquest acte tant esperat, l’acte de l’Abanderat. Pareix ser que l’abanderat d’aquest any no té quasi idea de que li toca a ell, es mou per la sala fent fotografies, gravant vídeos, i tots els que ho sabem, el mirem amb nervis constants per saber: que pensarà? com es sentirà? Izan diu: I aquest any la bandera la portarà…. i sense fer quasi soroll, però amb totes les mirades centrades amb ells, apareixen per la porta els fills de Pablo vestits de músics de La Vella. És en aquest moment quan el nom de Pablo Martínez s’escolta i tots els companys de la banda, i familiars presents, es bolquen en aplaudiments i una calorosa ovació. T’ho mereixies Pablo, i ho saps!

Sona L’entrà dels Moros i es en aquest moment quan els músics de La Vella donem per començades les festes del nostre poble. Abraçades sinceres, besades i paraules d’agraïment per donar l’enhorabona a l’Abanderat.

Tanquem Apolo i ens dirigim cap a l’Avinguda del País Valencià per a començar la nostra cercavila. Aquest any serem els últims en eixir i és per això que tenim temps per escoltar tota la resta de bandes i comentar com les “aueles” cada cosa que ens sembla curiosa.

Ja ha arribat el nostre torn, sona el primer trino de Despertat, Alcoi amb els aplaudiments de la gent, pels de punta, portem el pas com podem i cap amunt a la plaça. Allí, com cada any, interpretem l’Himne de Festes sota la batuta, en aquest cas, del nostre company de la Unión Musical, Bene Ripoll. I quasi sense adonar-se, el dia s’ha acabat. No podem negar que mai defrauda, i que ens agradaria que durarà deu hores més, però és hora de gitar-se, demà ens espera un dia ben dur amb tres entrades. Sols puc dir…per molts anys que siga com aquest. Fins l’any que ve. (Fotos: Pepi Pascual, Vicente Pastor, Isabel Martínez, Elías Vidal, Julia Martínez y Pablo Martínez)

MARIOLA CORTÉS

 

2 respuestas a «El Dia dels Músics, per Mariola Cortés: La Festa per La Vella 2018»

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: