El Dia de Les Entrades, per Duna Valor: La Festa per La Vella 2018

Duna Valor, flautista de La Vella, és la segona de les col.laboracions demanades per a que ens conten el que han estat les Festes de Moros i Cristians d’enguany. Després dels Músics, venen les Entrades on la banda va participar en tres desfiles. Donem gràcies també al material fotogràfic que ens ha cedit Dulce Santonja

Bon dia Alcoi! Bon dia La Festa! Després d’un dia tan intens com és «El dia dels Músics», deixem pas a una nova jornada. Amaneix 22 d’abril.

Amb la Favorita dels Navarros interpretant «Elionor» (Foto: Dulce Santonja)

Els més matiners i els que pels nervis no poden dormir van a veure el primer acte de les festes: la Diana. En canvi, hi ha d’altres que ens costa alçar-nos i directament anem a «la del Carbonato». Ja s’escolten al carrer els primers pasdobles que anuncien que La Festa ja ha aplegat. Després d’un any, Alcoi es torna a omplir de vestits de colors i d’un ambient únic que tan sols es respira aquests dies a la nostra ciutat.

Enguany, la banda participa tres voltes en la desfilada: una amb el bàndol cristià i dos amb el moro. Navarros, Verds i Magenta seran les filaes amb les quals, un any més, participarem en les Entrades.

El dia comença a Apolo, toca carregar la furgoneta de bombo, timbals, caixes, plats i molts més instruments. Comencen els nervis perquè tot isca bé i també les rialles de compartir moments i vivències junts. Amb la feina feta i la panxa plena fem camí cap al Partidor. El capità cristià ens espera.

Una vegada allí veiem on ubicar-nos, ja que amb els Navarros la banda té dos grups: un amb La Favorita interpretant Elionor i l’altre amb Paco Jover acompanyant a dames i cavallers. Repartim gel·labes, partitures i comprovem que tots estem al lloc. Açò ja va:

«Alcoians, per Alcoi i per Sant Jordi, avant l’entrà cristiana 2018!»

Amb els Verds interpretem «Alzahra» (Foto: P. Martínez)

I de sobte tot esclata. Ultimem les cerveses i brindem amb gotets plens de biri-biri per a tindre un dia esplèndid, que tot isca bé i que no acabem molt cansats. El ritme de percussió comença i la banda s’enfila Sant Nicolauet cap avall. El carrer està de gom a gom. Ha arribat el dia en el qual tot és color, il·lusió i somriures. Es veu a la cara dels «mirons», dels festers i també dels músics, ja que per a nosaltres és tot un plaer poder gaudir de la nostra festa des de dins.

Al grup que interpreta Elionor dirigix el nostre estimat director Àngel Lluís, i a l’altre, el de Paco Jover el nostre company de faristol Jordi Monllor. Ell és director de la banda de la població de La Torre de les Maçanes i en aquesta entrada hem tingut el plaer de comptar amb molts músics d’aquesta banda, els quals tenen a les seues cares molta emoció per poder participar en les festes d’Alcoi. És tot un goig compartir aquestes vivències amb altres músics, una forma de fer nous amics musicals.

Preparant-se la percussió per a l’Entrà (Foto: P. Pascual)

De forma ràpida passem la plaça i en poc més hem acabat. En menys d’una hora el nostre moment amb la filà Navarros ja ha finalitzat. Ens tornem a retrobar, això sí ara plens de confeti al cap, i ens contem com ha funcionat, que en aquest cas ha estat més que genial. I ja, entre tant soroll algú diu: «Recordeu, a la vesprada ens tornem a veure al Partidor».

La resta del matí el tenim per gaudir. Alguns aprofiten per a descansar i altres per continuar la festa fent banda i apreciant la resta de l’entrà cristiana. I a dinar!

Les 17.00H. De nou ens tornem a reunir allà dalt. És el torn del bàndol moro, els quals estan a punt de prendre els carrers del centre d’Alcoi. El caos comença a tindre ordre a poc a poc i tots els participants comencen a trobar el seu lloc en la desfilada.

«A qui li falta el paper?» «Jo no tinc gel·laba.» «Darrere de qui toquem?» «Ay, quantes notes té el meu paper.» Però al final, tot ix. Tots trobem el lloc, el paper, la gel·laba i també a La Favorita dels Verds. Interpretem Alzahra de Saül Gómez i entre aplaudiments arranquem. A pesar de ser una entrada complicada tot acaba funcionant a la perfecció. El sol il·lumina radiant tots els vestits i acompanya a les melodies tan mores que fan que la gent gaudisca d’aquesta vesprada d’abril.

Quan acabem, tots ens relaxem. Ara sols ens queda L’Entrà dels Moros amb l’esquadra especial de la Magenta. Són les 18.30 i en menys d’una hora hem d’estar de nou on inicia la festa. No dóna temps a molt, ja que s’ha de carregar de nou la furgoneta amb instruments. Així que tots junts fem camí cap amunt.

Darrere de l’Esquadra de Negres de la Magenta amb «L’Entrà dels Moros» (Foto: D. Santonja)

A poc a poc comença a fer-se de nit i es veu que l’enramà ja s’encén. Tercera vegada: ja pareix que ho tenim controlat. No ens costa tant trobar el lloc, ja que ja queda poca gent al Partidor. Som els últims.

De sobte, l’esquadra de la Filà Magenta apareix amb el seu pelatge blanc. Tots al lloc i a gaudir! És l’última fins a l’any que ve. Interpretem la nostra benvolguda peça L’entrà dels Moros per posar punt final a un dia ple d’amistat, vivències, companyonia i diversió. Un dia, que a pesar d’estar fent feina, gaudim tant com qualsevol altra persona.

Els carrers continuen replets de gent tirant sortidors de confeti i aplaudint com poques vegades havíem sentit. Quina emoció! Cada moment que aplegava el fort final, tant la banda com els esquadrers, gaudíem com els que més. Ha estat un punt final esplèndid per a un dia més que meravellós.

Una volta tot finalitzat, ens queda un moment per a fer reflexions, i és que cal agrair tota la dedicació de tots els components de la banda, per l’esforç que implica fer tres entrades, però sobretot, per donar-ho tot en cada una d’elles i per tot el temps previ d’assajos, organització i implicació constant. I també donar ànims per als dos pròxims dies que ens queden d’estar junts fent música.

Posem punt final al 22 d’abril. Un dia ple de festa on cada un la viu d’una forma diferent. Molts són festers de filà, altres els agrada veure-la des d’una cadira i hi ha d’alguns que la conceben amb un got en la mà i des de la Plaça de Dins. Totes i cada una d’elles són correctes. No obstant això, per a mi la millor sense cap dubte és viure la festa com a músic. No importa la quantitat d’entrades o el cansament que això implica. Viure la festa des de dins i ser una de les parts més importants d’ella fa que el dia de hui siga un dels més especials de tot l’any. (Fotos: Dulce Santonja, Pepi Pascual, Duna Valor i Pablo Martínez)

 

DUNA VALOR

 

Una respuesta a «El Dia de Les Entrades, per Duna Valor: La Festa per La Vella 2018»

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: