Va passar… el 16 de juliol de 1918

En una data que, malauradament, pasarà inadvertida, recordem a José Jordá Valor en el centenari de la seua mort, el nostre director entre 1890 i 1895

José Jordá Valor (1839-1918)

Pablo Martínez. A la jornada del 16 de juliol de 1918 moria José Jordá Valor, un dels músics més insignes de la nostra ciutat a l’edat de 79 anys. Els seus funerals van ser una imponent manifestació de dol en què es van sumar totes les corporacions musicals alcoianes. Al seu pas per Apolo, es va interpretar el Rex Tremendes i el Sequentia de la seva Missa de Rèquiem. La comitiva va ser presidida per l’alcalde Enrique Pérez Barceló; el director de La Primitiva, Julio Laporta Hellín; Santiago Jordà, com a portaveu d’Apolo i, finalment, Francisco Matarredona i Vicente Albors com a representants de la família. Tot el poble d’Alcoi els va acompanyar fins que el cadàver va ser acomiadat a la Puerta de Villena (actualment El Camí). (1)

En el centenari de la seva mort, recordem a qui va ser el nostre director entre 1890 i 1895, autor de nombrosa música religiosa, melodies per a cant i piano, sarsueles i el famós Himne a Alcoi de 1913 amb lletra de Julio Puig Pérez que seria engolit per l’Himne de Festes de Barrachina en popularitat i oficialment substituït com a tal en 1965 (2).

En aquests dies en què es celebra que l’Alameda tingui el nom de Camilo Sesto, estaria de més recordar que la Placeta del Fossar va tindre el seu nom «Plaza del Maestro Jordá» fins a finals dels 80 sent alcalde José Sanus en que la plaça recupera el seu nom original, quedant-se per tant sense himne i sense plaça, així que, molt prompte i tal com es mereix, oferirem un dossier sobre aquest ‘patriarca de la música alcoiana’.

PETITA FONOTECA JOSÉ JORDÁ VALOR

HIMNO A ALCOY (1913)

Corporació Musical Primitiva*Dir.: Gregorio Casasempere Gisbert

 

Vals DEPRISA Y CORRIENDO (1907)

Corporació Musical Primitiva*Dir.: Àngel Lluís Ferrando

—-

(1) Las Provincias, 1918.07.20.

(2) Recomanem la lectura en aquesta pàgina de l’article de Josep Lluís Santonja, El Himno Oficial de Alcoy cumple medio siglo.

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: