«Solitario» de Camilo Pérez Monllor

La Primitiva recupera aquest pasdoble per a Sant Nicolau en el passacarrer abans del certamen

Camilo Pérez Monllor (Alcoi, 1877-Madrid, 1947)

PMB. Un dels atractius-extra que presenta aquest II Certamen d’Interpretació de Música Festera que organitza l’Associació de Sant Jordi, la FSMCV i l’Ajuntament d’Alcoi, l’ofereix la Corporació Musical Primitiva en la cercavila prèvia al competitiu concert.
Amb recorregut entre la Glorieta i el Calderón, la banda recupera el pasdoble de Camilo Pérez Monllor, Solitario. No podem parlar d’estrena perquè es va interpretar en l’edició del Concert de Diumenge de Rams de 1989 dirigit per Gregorio Casasempere Gisbert encapçalant la segona part abans d’un altre pasdoble del seu germà Evaristo, Bolcheviki. Per altra banda, en paraules de Fernando de Mora Carbonell: “El repertorio festero de aquel abril de 1909 fue, uno por uno, Los lanceros ingleses, pasodoble de John Philip Sousa; Ronda galante, de Costa Nogueras; Ronda mora, de Antonio Pérez Verdú; y de Camilo Pérez Monllor, Miss Margherite, Solitario y Pasodoble en sol, ésta última ejecutada en la Entrada de Moros”. Aquest va ser l’any en què el mestre s’incorporava a la banda com a clarinetista, d’aquí la seva prodigiosa memòria en l’entrevista (1) que concedia amb motiu del cinquantenari de la seva vida musical a La Primitiva.

Poc sabíem d’aquest pasdoble, però gràcies a la data i la trobada dels materials en els arxius de l’any completament anterior, es presumeix que el va compondre entre 1907 i 1908 mentre l’autor de L’Entrà dels Moros va estar al capdavant de la banda de música del I Regiment d’Infanteria de Marina del Terç Sud a San Fernando (Cadis), on era molt estimat. En aquells anys també compon els pasdobles Apolo i Amontillado imperial i els ballables Araceli i Lux Vals Boston. Una bona oportunitat per recuperar aquest pasdoble un centenar d’anys després.

(1) CIUDAD, 14 d’abril de 1959 (Pàg. 2)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: