En clave de sol: un record per a Adrián Espí Valdés

El funeral es celebra dijous 14 a les 11 h. a l’església de Santa Maria

Adrián Espí Valdés
Adrián Espí Valdés (Alcoi, 1940-2022)

CIM APOLO – Comunicació Social. Al matí d’avui dimecres 13 d’abril, el món cultural alcoià quedava consternant per la trista notícia de la mort de l’escriptor Adrián Espí Valdés, a l’edat de 81 anys. Va ser Doctor en Història de l’Art, Acadèmic corresponent de les Reials Acadèmies de Belles Arts de San Fernando de Madrid, San Carlos de València, Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona i de Santa Isabel de Hungría de Sevilla. Va ser professor a la Universitat d’Alacant i va dirigir l’Institut de Cultura Alacantí Juan Gil-Albert entre el 1996 i el 2003.

Prolífic articulista, troba a Alcoi el tema principal dels seus llibres i treballs, sent la pintura alcoiana un dels seus temes recurrents, tenint a Cabrera, Gisbert o Casanova els pintors més estudiats. No hi ha tradició alcoiana que no haja estat estudiada per ell: el Belén del Tirisiti, l’església de Sant Roc, la Cavalcada dels Reis Mags, l’Himne de Festes, els Xiulitets i, evidentment, la Festa de Sant Jordi en totes les seves variants. Era el soci número 1 de la Filà Navarros, va representar el càrrec de capità cristià per la mateixa filà el 1976 i cronista de festes de l’Associació de Sant Jordi. La tauromàquia també va ser una de les seves aficions, sent president del Club Taurino fins a aquests últims anys.

Per centrar-nos en la part musical, destaquem la sèrie d’articles que va publicar al periòdic Ciudad entre octubre de 1981 fins a gener de 1982, on sota el pseudònim de Clave de Sol, va realitzar una història de la música festera alcoiana, guardonat amb el Premi Juan Cantó de Periodisme que després es va recopilar al llibre 1882-1982 Primer Centenario de la música festera alcoyana, editat per l’Associació de Sant Jordi. La seva amistat amb alguns músics va derivar en algunes peces dedicades a ell com la marxa mora Adrián Espí, de Francisco Esteve Pastor; el pasdoble Adrián Espí de Miguel Villar González o la marxa cristiana del seu fidel amic Amando Blanquer, Salmo. Fidel seguidor de La Primitiva, va col-laborar per a la nostra web en uno dels capítols de Deconstruint Uzúl el-m’sélmin amb motiu del centenari de la marxa.

Des d’aquestes línies, tant des del Centre Instructiu Musical Apolo com de la Corporació Musical Primitiva volem expressar el nostre més profund condol per aquesta trista notícia, així com transmetre als seus familiars i amics, mostres i paraules de suport, afecte i de record per aquest alcoià de pro que ens ha deixat. Descanse en pau.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: