Un informe setmanal dels dies previs a la trilogia festera on la banda ha participat
La família musical s’amplia amb nous membres (Foto: TvA)
PMB. La setmana d’abril prèvia a les Festes de Moros i Cristians ha estat plena d’activitats on La Primitiva ha pres part en elles. El 10 d’abril, Diumenge de Rams, la banda va celebrar el seu tradicional concert fester, on va ser presentada la nova onada de músics amb els quals s’amplia la plantilla de la banda. El concert presentat per Juan Javier Gisbert Cortés, va albergar la benvinguda a la flautista Nerea Ponsoda, que va rebre la flauta de mans de la cap de corda Ana Molina; els clarinetistes José Ángel Zamorano i África Sanjuan van rebre l’instrument de mans del seu professor José Antonio García. Les noves generacions familiars de músics s’han ampliat amb l’entrada de Rubén Crespo, al qual son pare José Enrique Crespo li va lliurar la trompeta; a l’igual que Óscar Martínez i Charo Marín al seu fill Adrián Martínez; mentre que Mauro Paredes, va rebre el mateix instrument de mans de sa mare Esperanza Calabuig. Per acabar, la percussió es va ampliar amb l’entrada d’Hugo Peris que va obtindre les baquetes per son pare Juan Carlos Peris; i Javi Arteaga, per part del seu cosí Iñaki Peris. Al concert es va presentar també el llibre de Pablo Martínez Repàs de Rams: 80 anys de música festera amb La Primitiva, el qual va llegir unes paraules de presentació d’aquest així com una sèrie d’agraïments a tots aquells que han ajudat o col·laborat durant tot el procés. El diari El Nostre va incloure una entrevista a l’autor realitzada per Belén Rivas, amb el titular “Repàs de Rams és un llibre perfecte per als amants de la música festera”. Així mateix, el llibre va ser regalat tant a la sortida del concert de Rams com a l’edició del diari del 14 d’abril, sembla que amb bona acceptació.

Dimecres 13 d’abril, La Primitiva també va actuar en la representació d’Unes festes diferents al Teatre Salesià. L’espectacle va acollir la presentació del llibre del mateix nom escrit pel contestà Paco Pascual. D’aire marcadament familiar, el Grup de Teatre El Celler va realitzar una divertida funció en què vam poder veure Jaume I i Al-Azraq discutir de futbol, així com les actuacions del rapsoda Paco Femenía i el cantautor Anselmo Martí. La banda, dirigida per Francisco Valor, va interpretar algunes peces del seu repertori com Un moble més o Musical Apolo. A les 19.30 h. hora de l’inici, també es va dedicar un minut de silenci en record de l’escriptor i historiador Adrián Espí Valdés, coneguda la seva mort aquell mateix dia.
En plena setmana de Passió, La Primitiva també va aparèixer en darrer lloc a la multitudinària processó del Sant Enterrament el passat Divendres Sant. Les imatges del Jesús Natzarè, la Mare de Déu de la Soledat, el Crist Agonitzant, la Dolorosa i el Crist Jacent, van anar apareixent al llarg de la processó. Finalment, autoritats municipals encapçalades per l’alcalde Antonio Francés i representants de l’Associació de Sant Jordi van aparèixer en últim lloc juntament amb la banda que va interpretar durant tot el trajecte Mater Mea de Ricardo Dorado.

De Rams a Pasqua, la Glòria va ser el pregó de les festes més esperades. Sota un sol primaveral i altes temperatures, el primer acte fester va arrancar a les deu del matí a les portes de l’Ajuntament. La Primitiva, sempre amb el bàndol cristià, va interpretar el repertori següent: Musical Apolo, d’Amando Blanquer; El rei capità, de Julio Laporta; Agraïment, de Gregorio Casasempere i Un moble més, de Julio Laporta. La comitiva festera va tindre uns moments de respecte i dol al seu pas per la seu de la Filà Tomasinas, després de la mort dos dies abans del que havia de ser el glorier Salvador Domènech. És per això que es va tocar durant aquests metres el pasdoble Oh, artista, de Domingo Antonios Caldeira. Finalment, la jornada dominical es va completar amb la processó del Trasllat, en què la imatge del Xicotet ja va ser conduïda a Santa Maria per als actes festers. Com no podia ser menys, la banda va interpretar Chordiet, de Gregorio Casasempere Juan. Ara tot a punt i amb la sensació de que la pandèmia ja comença a ser història, en espera de poder celebrar les festes com cal i amb la il.lusió posada en el moment en que Àngel Lluís Ferrando podrà dirigir l’Himne de Festes desprès d’una llarga espera de dos anys. (Fotos: Xavi Terol, Antonio Limiñana, Maria Baldó, Julia Martínez i Fermín Calvo)