Un treball necessari: Pablo Martínez documenta els fons musicals de la parròquia de Santa Maria a Cocentaina

El Centre d’Estudis Contestans va presentar el passat vint de gener el número 32 de la seua revista Alberri la qual inclou el treball de Martínez El archivo musical de la Parroquia de la Asunción de Santa María de Cocentaina. Es tracta d’una descripció dels fons de l’arxiu desprès d’haver inventariat les prop de mil cent obres conservades a la parroquial

Jaume Jordi Ferrando. La ciència avança perquè n’hi ha gent que senta les bases per poder avançar, és allò que s’hi coneix com investigació bàsica, la qual no té una aplicació concreta ni presenta cap propòsit immediat sinó que pretén incrementar el coneixement de la realitat. I és això exactament el que ha ocupat a Pablo Martínez els darrers dos anys, organitzar els materials musicals d’una parròquia valenciana per tal de mostrar allò conservat i així permetre en el futur que s’hi puguen desenvolupar recerques sobre música i músics i, en definitiva, es puga saber més de la història i la societat a la qual eixa música servia.

De moment, l’estudi ens revela que l’arxiu de la contestana parròquia de L’Assumpció conserva partitures de la segona meitat del segle XIX i la primera del XX, amb edicions espanyoles i europees d’autors d’eixa època i algunes reedicions de música anterior. Els manuscrits són però la part més original del fons, on s’hi poden trobar arranjaments per a grups de banda i orquestra sorgides de la mà d’autors locals, a més de molta producció pròpia. És un conjunt significatiu perquè exemplifica com s’interpretaven obres universals adaptant-les a les formacions a l’abast, al temps que també ofereix informació sobre les pròpies formacions musicals.

Pel que fa a l’obra original, Martínez relaciona manuscrits de Manuel Ferrando González (Cocentaina, 1841-Ontinyent, 1908), Rafael Pascual Pascual (Alcoi, 1845 – Cocentaina, 1917), Fra Anselmo Martí Richart (Cocentaina, 1863 – 1952), Mn. José María Reig Briva (Cocentaina, 1863 – 1933), José María Ferrando Reig (Cocentaina, 1878 – Teulada, 1910), Álvaro Cortés Cardona (Cocentaina, 1907 – 1992) i Justo Sansalvador Cortés (Cocentaina, 1900 – Algeciras, 1980).

Però no tot el que s’hi conserva a Santa Maria de Cocentaina és música religiosa; el fons es completa amb una col·lecció de peces per orquestrina amb pasdobles, xotis, valsos i altres ballables que Martínez data al voltant dels primers vint anys del passat segle XX. Finalment cal dir que l’ensenyament està també representat amb mètodes i obres de caràcter pedagògic, singularment amb la col·lecció de qui fora organista de la parròquia i primer director de la Unió Musical Contestana: Enrique Pérez Margarit.

Pablo Martínez completa amb dades biogràfiques i fotografies la seua col·laboració en Alberri 32, un article recomanable a qualsevol interessat en la història de la música a les comarques. Tant de bó fora imitat en molts llocs per tal d’augmentar el coneixement del patrimoni musical valencià i poder posar-lo en valor. Un treball necessari, però impossible de dur endavant sense el compromís generós de persones com Pablo.

Article ALBERRI

Enllaç a l’inventari en el lloc web de l’Arquebisbat de València : Servei Diocesà d’Arxius Parroquials.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: