A mi querido primo Pepe: història d’un quadre

Els besnebots de José Seva Cabrera donen a La Primitiva el seu retrat pintat per Don Fernando Cabrera en el marc de l’últim concert de Rams

PMB. En l’inici de la segona part del concert de Diumenge de Rams, la presentadora Ajo Valls donava a conèixer un petit esdeveniment  a tot el públic. Es tractava de la donació a La Primitiva del retrat que del compositor José Seva Cabrera va pintar Fernando Cabrera, el seu cosí. Aquest quadre, datat al 1897 ve signat amb la dedicatòria “A mi querido primo Pepe. Suyo F. Cabrera”.

Moment de la donació en ple concert de Rams (Foto: Xavi Terol)

Ante tot, estem profundament agraïts per aquesta donació la qual ha estat realitzada pels néts de Rafael Laliga Pérez, cunyat del compositor ja que estava casat amb la seua germana, Teresa Laliga Pérez.  Rafael va ser un dels fundadors de l’Agrupació Socialista a Alcoi el 1903 i regidor entre 1909 i 1913. El nostre president, Enrique Esteve, va acollir als néts de Rafael a l’escenari del Calderón, ja que el seu avi conservava el quadre al no tindre descendència el matrimoni entre la seua germana i el músic.

L’obra retratística de Cabrera és interessant ja que constitueix tota una galeria de rostres de gran part de la societat cultural alcoiana d’aquells anys. Juntament amb el de Seva, va pintar altres retrats de músics com Jorge Mira Carbonell, el pianista Agustín Payá Pericás o del mestre José Jordà, ja en un semblant molt ancià. No sabem si el retrat al seu cosí, autor d’entre altres, L’alferis o El músic vell, va estar un acte d’agraïment, després de la composició del pasdoble dos anys abans amb el títol d’El nuevo castillo, en referència al castell de festes que el pintor va dissenyar. Aquest regal en ple concert va ser el motiu pel qual després de molts anys, es va tornar a programar i interpretar el pasdoble, tota una delícia que es va poder descobrir a l’últim concert que estava inclosa en el programa d’aquell primer concert de Rams de 1940.  (Agraïment a Duna Valor per la col.laboració i ajuda en aquest post)

Una respuesta a «A mi querido primo Pepe: història d’un quadre»

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: