Mosaic de les Músiques: Crònica Concert Diumenge de Rams

La Primitiva i l’Agrupación Lírica El Trabajo durant l’audició de «Crucis Petra» (Foto: Xavi Terol)

Pablo Martínez. El segon dia del mes d’abril, La Primitiva tancava el cicle d’exaltació de la música festera amb el tradicional concert de Diumenge de Rams, en què les restriccions sanitàries ja formen part del passat afortunadament. En aquesta edició, la presentació del concert va anar a càrrec de la periodista Ajo Valls, la qual va conduir l’esdeveniment amb la seva habitual simpatia i professionalitat. Als inicis del seu parlament, va haver-hi un moment en què va resumir els pensaments d’alguns membres de la banda sobre el significat per a ells d’aquest concert fester per antonomàsia. En definitiva, paraules com companyonia, convivència, diversió, Festa, música, i sobretot, futur, es van alternar en aquest moment de la presentació.

Tot seguit, la família de La Vella es va ampliar amb l’entrada de cinc nous músics: a la corda dels saxos, tres alts nous, Miriam Montava que va rebre el seu instrument de mans del cap de corda, Fran Blasco; Dana Spataru, de part del seu company de faristol Isaac Sanoguera; i finalment, Esther Cháfer va oferir el saxo al seu germà Mauro Cháfer. Una nova clarinetista entra a la formació, Helena Cantó, que va rebre l’instrument de mans del professor José Antonio García; i per últim, Norsaid Layouti, nou percussionista que va tindre la benvinguda de part del seu amic i company, Javi Arteaga.

Francisco Valor Llorens, director titular de La Primitiva (Foto: Xavi Terol)
Els nous membres de La Primitiva per a aquest 2023

Tot seguit, es va iniciar la presentació de les peces a interpretar amb la presència del director titular Francisco Valor Llorens. Les dues primeres peces, repertori i orgull de la casa: Azib de Midar, el pasdoble-marxa, d’Evaristo Pérez Monllor, només dos minuts d’inspiració, marcialitat i dinamisme per arrancar el concert; seguidament, nova oportunitat per revisar la marxa mora Els tres capitans, del seu germà Camilo Pérez Monllor, després del fracàs de públic al concert A Don Camilo del mes de juny passat. Primera de les tres obres que es van interpretar al concert dedicada a la filà Abencerrajes, per a donar pas a la primera de les estrenes del matí, el pasdoble La néta de Gustavo, del nostre company Jordi Monllor Oltra. Els pasdobles del contestà Gustavo Pascual Falcó Paquito el Chocolatero, El bequetero i Consuelito Pérez conflueixen i varien de forma mestra, en homenatge a la seva néta. Tota una delícia aquest encàrrec que cal més d’una audició per apreciar en la seva justa mesura. La segona de les estrenes va ser la marxa cristiana per al Capità dels Creuats, Jesús Mullor, composta pel nostre director, Francisco Valor, Crucis Petra, amb la presència i col·laboració de l’Agrupació Lírica El Trabajo. Va ser, sens dubte, l’obra més aplaudida del matí, que es pot apreciar oportunament a Youtube, després de la qual el càrrec va guardonar al director amb l’emblema de la capitania. Per finalitzar la primera part, El Desgavellat, de Julio Laporta, segona de les obres dedicada als Abencerrajes. Com diria el seu autor, un ‘desgavell sense pretensions’, en què la percussió va tindre el seu protagonisme amb les tradicionals carrisses; i Capità de capitans, marxa mora d’Àngel Lluís Ferrando, el qual present al pati de butaques, va ser saludat i aplaudit tant per la banda com pel públic.

Jordi Monllor va estrenar el seu pasdoble ‘La neta de Gustavo’ (Foto: Xavi Terol)

La segona part va començar amb la sorpresa de la donació a La Primitiva del retrat de José Seva Cabrera pintat el 1897 pel seu cosí, l’insigne Fernando Cabrera. Enorme gratitud als besnebots de José Seva per aquesta acció, que va ser agraïda per la banda, incloent-hi i interpretant el pasdoble El nuevo castillo, una d’aquelles joies que donen una raó de ser a aquests concerts de repàs i/o repertori. Seguidament, la marxa mora del contestà José Pérez Vilaplana, Als berebers, inclosa en programa per desig personal del director en complir aquest any el 25è aniversari de la seva mort. Malgrat la seva recent factura, tot un exemple de classicisme dianer el pasdoble Albieli del mestre Rafael Mullor Grau, per continuar amb la trencadora Marfil, de Josep Vicent Egea, la qual continua sorprenent la seva modernitat. La darrera estrena va ser la marxa mora Aben Humeya, de Saül Gómez, que també va comptar amb la coral, per finalitzar amb la marxa mora Any d’alferes, última obra amb rerefons abencerraje, del mestre Amando Blanquer, imprescindible en un concert de Rams i després de comprovar el cicle d’exaltació, en tot concert fester alcoià.

Finalment, els panderos i el Grup de Dolçainers i Tabaleters La Cordeta, presents a tot el concert, van donar inici a Uzúl el-m’sèlmin, per finalitzar amb l’Himne de Festes. Una edició més, ja en són 82, que va comptar amb una massiva afluència de públic predisposat a afrontar els dies de festa que s’acosten. (Moltes gràcies a la Junta Directiva per facilitar el material fotogràfic de Xavi Terol)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: